Vrijwilliger worden

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten om een hond met het baasjes te herenigen. Om de kwaliteit van onze zoekacties te verhogen bieden we geregeld workshops en cursussen aan voor onze vrijwilligers. Een aantal voorbeelden hiervan zullen hieronder vermeld worden.

Stichting Honden Zoekgroep bestaat uit drie honden zoekgroepen. Wil je vrijwilliger worden bij een van onze zoekgroepen? Neem dan contact op! De zoekgroepen communiceren via WhatsApp-groepen. Deze zijn ingedeeld per gemeente/woonplaats. Hierin komen de meldingen van vermiste- en loslopende honden. Er kan dan direct actie worden ondernomen. Kun je niet helpen op dat moment? Geen probleem; blijf gerust in de Appgroep zitten en sluit aan wanneer het je wel uitkomt.

Wat houd het in om vrijwilliger te zijn?

Je bepaalt zelf altijd wanneer je kunt of wilt helpen. Je bent nooit verplicht om iets te doen. Ook hoef je niet altijd ter plaatse om te helpen. Het is dus volledig op vrijwillige basis van wanneer jij kan en het jou uitkomt. Wil je nog meer informatie over wat het inhoud om onderdeel te zijn van de zoekgroep? Bel of app ons gerust.

Dit is een greep uit de workshops, lezingen en cursussen die we aanbieden voor vrijwilligers

Honden EHBO en reanimatie 
Een paar keer per jaar biedt de stichting via een fijne samenwerking met Hondenspeeltuin Midden-Drenthe EHBO workshops aan voor de honden Zoekgroep vrijwilligers. Hier leren ze de basis van honden-EHBO en honden-reanimatie. Ze sluiten dit af met het behalen van een certificaat.

Workshop: meelopen met een speurgeleider
Ook wordt de dagdeel workshop aangeboden: meelopen met een speurgeleider. Hierin leren vrijwilligers de taak die ze kunnen vervullen als ze meelopen met een speurteam. Dus; hoe speurt een speurhond precies, hoe werkt de neus, waar loop je als vrijwilliger en waar let je op/wat geef je aan. Dit doen we in samenwerking met verschillende speurgeleiders.

Cursus: speurteam worden
Een andere expertise is om zelf speurgeleider te worden en jouw hond als speurhond op te leiden. Dit gebeurd op dit moment in Gelderland. Hierin krijgen vrijwilligers de kans om onder leiding van Eppo Bouwman een eigen speurteam te worden.

Workshops voor o.a. dierenambulances
We werken vaak en veel samen met dierenambulances. Hierin zijn wij vaak hun expertise in het traceren en veiligstellen van vermiste honden en op aanvraag andere dieren. Tijdens een workshop voor (nieuwe) dierenambulance medewerkers nemen we hen graag mee in wat wij doen, wat we samen doen en hoe we te werk gaan. Daarnaast sluiten we het af met een soort escaperoom/puzzeltocht die een vermissing simuleert.

Workshops voor scholen, bso’s en dergelijke
We vertellen graag de toekomstige generatie over ons vrijwilligerswerk. We komen dan ook graag op scholen, bso’s en andere kind-gerelateerde instellingen. We leren ze over honden benaderen (of juist niet), spelen na hoe een vermissing gaat in speurtochtvorm en beantwoorden graag al hun vragen.