Preventie

voorkomen is beter dan genezen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, datzelfde geldt voor een vermissing van een hond. Maar, we geven graag de nodige tips en tricks om de kans op een vermissing te verkleinen. Op maat gemaakte preventie geven we ook graag, dus contacteer ons vooral als je hier gebruik van wiltmaken!

Een dubbele aanlijning kan voorkomen dat de hond, als een deel van de aanlijning het begeeft, weg kan rennen. Een dubbele aanlijning bestaat uit een driepunts veiligheidstuig en een halsband. Dit kan ondersteund worden met een polslus, zodat als de lijn uit de handen glipt, deze nog aan de pols blijft hangen.

Koop een Tractive GPS-tracker en bevestig deze aan de dubbele aanlijning. Mocht de hond onverhoopt wel loskomen of vanuit huis wegrennen, dan is de locatie van de hond zichtbaar op een mobiele telefoon of laptop.

Op de afbeelding zie je hoe de dubbele aanlijning met de GPS-tracker werkt

Dichtmaken van (kleine) kieren en gaten. Past het hoofd erdoor? Dan past het lijf erdoor! Wees hiervan bewust. Dus kijk ook eigen huis en tuin na op dit soort mogelijkheden en zorg dat deze verholpen worden.

Niet alleen kan een hond ergens door, ze kunnen er ook over! Heel eenvoudig springen veel honden jaarlijks via tuinmeubilair, kliko’s of zelfs via klimmen over de schuttingen heen. Tips voor de tuin: Een hoge (minimaal 1.80 meter) schutting, geen horizontale planken zodat klimmen lastiger is, geen meubilair/kliko’s/hoge perken/etc tegen- of nabij de schutting zodat springen met afzet niet mogelijk is.

Het sluizen van deuren in huis en in de tuin. Zorg dat de hond nooit direct bij een deur kan die naar buiten leidt. Dit kan je voorkomen door te sluizen met de deuren. Dus dat er altijd 1 deur tussenzit waar de hond achter zit, voordat deze bij de deur naar buiten komt. Ook aanlijnen om naar buiten te gaan, gebeurt achter de sluisdeur. Dit voorkomt dat je hond mee naar buiten rent als de buitenste deur opengaat.

Sensitisatie-training; een aantal hondenscholen bieden sensitisatie-training aan. Niet te verwarren met habituatie en socialisatie! Bij een sensitisatie-training leert de hond om bij de eigenaar te komen bij schrik. Een hond heeft bij schrik of een gebeurtenis die niet normaal is, drie mogelijkheden: flight, fight or hide. Tijdens een sensitisatie-training leert de hond voor de “hide by owner”. Dus, om te gaan schuilen/steun te
zoeken bij de eigenaar.

Vuurwerktraining is een specifieke training die al vroeg ingezet moet worden. Tijdens de vuurwerkperiode raken veel honden vermist, doordat zij schrikken van de geur/het geluid of het zien van vuurwerk. Bij een vuurwerktraining is het van belang om de juiste uit te kiezen en niet te gaan voor een training waarbij de
honden blootgesteld worden aan vuurwerk. Dit maakt de kans op er bang voor worden juist groter.

Gaat u met uw hond in de auto? Zorg dan te allen tijde dan uw hond vast zit in uw auto aan een honden-autogordel. Dit zorgt ervoor dat ze niet ineens uit uw auto kunnen springen bij het openen van een deur of de kofferbak.

En om af te sluiten met de “standaard” tips (maar contacteer ons gerust voor op maat gemaakte tips): houdt je hond aan de lijn! Haal je hond alleen van de lijn als dit in een omgeving is waar het kan; omheind met hoge hekken en een sluis voor binnenkomende bezoekers. Te denken aan bijvoorbeeld een hondenspeeltuin. Om je hond iets meer vrijheid te geven tijdens het wandelen kun je jouw hond op een lange lijn uitlaten. Waarom niet los? Er zijn nog te vaak onverwachte omstandigheden die ervoor zorgen dat als jouw hond losloopt, deze triggeren tot weglopen. Te denken aan: onverwachts tegen schrikdraad aanlopen, vuurwerk, ineens een harde knal, een ruzie met andere honden, verkeer wat er ineens aankomt, neus achterna, wild achterna, et cetera

Tips om vooraf te regelen, als jouw hond onverhoopt toch vermist raak

Een Tractive GPS-tracker heeft als doel dat als jouw hond vermist is, je zijn/haar locatie kunt zien op jouw mobiele telefoon of ander apparaat welke een app kan openen. Deze link kun je delen met de zoekgroep, waardoor de route/locatie van de hond snel zichtbaar wordt en daarop ingespeeld kan worden. Een hond met een Tractive wordt over het algemeen sneller gevonden.

“Maar mijn hond heeft al een penning en chip, is een GPS dan nodig?” Ja, want met een GPS tracker kan jij direct zien waar jouw hond is en met een penning en chip, zul je eerst moeten wachten totdat jouw hond gevonden is. Met een GPS-tracker heb je dus direct inzicht van waar jouw hond is en waar jouw hond is geweest.

Een penning aan de halsband. Niet elke vinder heeft direct een chipreader om te kunnen zien van wie de hond is. Daarom is het handig om een penning met telefoonnummer aan de halsband of het tuig van de hond te hebben hangen. Zo kan, iedereen die de hondt vindt, direct contact opnemen met de eigenaar.

Het chipnummer registreren op jouw naam en telefoonnummer. Een hond die gechipt is, is niet automatisch gekoppeld aan jouw gegevens. Dit dien je als eigenaar zelf te registreren. Via www.chipnummer.nl kun je zien, door het invullen van het transponder nummer uit het paspoort, of jouw hond geregistreerd is bij een databank en als dit zo is kun je ook zien of dit leidt naar jouw gegevens (telefoonnummer, naam, et cetera). Is dit niet zo? Regel dit dan door het chipnummer te koppelen aan jouw gegevens via bijvoorbeeld www.ndg.nl

Geurbron veiligstellen is een onderdeel van het speuren met een speurhond naar een vermiste hond. Een geurbron is een kleedje, mandje, halsbandje of iets dergelijks waar de hond recent veel mee in contact is geweest. De huidschilfers die hierop zitten, zijn voor een speurhond de bron naar de geur van jouw hond. Zo kun je preventief elke maand met een microvezel doekje over de vacht van jouw hond wrijven/aaien. Dit doekje verpak je vervolgens luchtdicht en bewaar je op een plek binnen waar geen invloeden van buitenaf kunnen meespelen (geen ruimte waar gerookt wordt bijvoorbeeld). Bewaar zo’n zakje voor elke hond en ververs dit maandelijks. Dit is de geurbron van jouw hond.

Maak geregeld recente foto’s van jouw hond en het liefst tegen iets aan (bijvoorbeeld een stoel of keukenkastje) zodat de maat van de hond goed zichtbaar is. Doe dit in daglicht en gebruik geen filters om de foto mooier te maken. Maak een close up portret foto van het hoofd van de hond, een van de linkerzijkant, een van de rechterzijkant, een van achteren waarop ook de staart goed zichtbaar is en eentje van het gehele lijf van hoofd tot staart. Mocht er een flyer moeten worden gemaakt van jouw hond, omdat deze een keer vermist is, dan zijn er recente foto’s en is het duidelijk hoe hoog de hond is, hoe hij eruit ziet, maar ook kunnen foto’s van specifieke kenmerken vergeleken worden met een foto van een melder die de hond vanaf een kant in beeld heeft kunnen krijgen.