Als je hond vermist is...

Hoe eerder je jouw hond opgeeft als vermist, hoe sneller wij je kunnen helpen

Neem zo snel mogelijk contact met ons op, als jouw hond nu vermist is. Dit kan het beste door ons direct te bellen. De telefoonnummers per zoekgroep staan hieronder.

Eerste stappen als jouw hond vermist is

Maar bel vooral eerst; dan kunnen wij je direct helpen

1. De plek van de vermissing

1. Is de plek vermissing vanuit huis?
a. Zorg dat de hond altijd weer terug kan keren door de (poort) deur open te laten gedurende de vermissing. Hang een gedragen kledingstuk op nabij de ingang zodat jouw geur als baken voor de hond wordt verspreidt en trek een geurig spoor van bouillon of knakworst naar huis.
2. Is de plek vermissing vanuit een bekend gebied, denk hierbij aan bekende wandelroutes?
a. Zorg dat er iemand bij de plek vermissing blijft en een 2e persoon bij de plek waar je bent gestart bijvoorbeeld de parkeerplaats. Verlaat deze plek niet zolang er nog geen extra hulp is. Betreft het een bos, ga niet rondlopen of roepen, de hond raakt gedesoriënteerd van het weerkaatsen van het geluid door de bomen en de geur die zich door het bos verspreidt.
3. Is de plek vermissing vanaf een onbekende plek voor de hond?
a. Zorg dat er thuis iemand is, een vermiste hond heeft een interne navigatie en kunnen de weg naar huis meestal zelf terugvinden als er geen onverwachte obstakels onderweg voor hun zijn .
Zorg ook in deze situatie dat er altijd iemand op de plek vermissing blijft en bij het vervoersmiddel waarmee je naar deze locatie bent gekomen.

2. Melding maken van de vermissing

Het is belangrijk dat de vermissing van je hond gemeld wordt bij verschillende instanties namelijk:
1. Desbetreffende Dierenambulance van de woonplaats waar de hond vermist is geraakt
2. Amivedi
3. Indien mogelijk en bekend in buurt-app`s
4. Betreft het een angstige hond; meldt het niet op Facebook totdat een zoekgroep in is geschakeld. Zij kunnen de meldingen coördineren en bijsturen zodat je hond niet opgejaagd wordt met de beste bedoelingen vanuit de mensen die de hond willen vangen. Rust is bij een angstige zeer belangrijk en vertrouwde personen die hem/haar veiligstellen.
5. Chipnummer op vermist zetten. Via de databank waar de chip staat geregistreerd kun je de status van de chip omzetten naar vermist. Check ook altijd of je telefoonnummer nog klopt waar geregistreerd staat.

 

3. Geurbron veilig stellen

Als jouw hond vermist is, maar de zichtmeldingen blijven uit, dan kunnen we het voorstel doen om een speurhond in te zetten. Deze speurhond kan helpen zoeken naar jouw hond middels de geurbron.
Daarom is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een kleedje, mandje of iets anders waar jouw hond recent op gelegen heeft, zo goed als mogelijk luchtdicht in te pakken in een afgesloten zak/vuilniszak. Doe dit met handschoenen zodat de geurbron niet besmet wordt met jou geur en zo zuiver mogelijk blijft. Dit noemen wij de geurbron.


Wat doen wij voor je… naast wat je zelf hebt gedaan zullen wij je volledig ondersteunen in de zoektocht in de breedste zin van het woord.

4. Vrijwilligers

We werken met verschillende WhatsApp groepen met vrijwilligers die uit de regio komen en de regio dus ook goed kennen. Vrijwilligers zullen ondersteunen met verschillende hulpmiddelen zoals warmtebeeldcamera`s, warmtebeelddrone`s, live camera`s bij huis en voerplekken om te zien of de hond daar terugkeert in de nacht, indien nodig een vangkooi of een Missy Trap en speurhonden. Als stichting hebben we 1 motto: van opgeven is nooit sprake.

Soms loopt een vermissing niet goed af, ook dan zullen we als vrijwilligers je ondersteunen zodat er zo goed mogelijk afscheid genomen kan worden van je maatje.

5. Flyers en bekendheid genereren

Wij maken een flyer voor je in orde en zorgen er voor dat deze zoveel mogelijk gedeeld wordt. Op deze flyer komen duidelijke instructies te staan wat te doen bij zicht van de hond. We zorgen er ook voor dat er flyers op locatie komen om ter plaatse te verspreiden en indien nodig zullen we ervoor zorgdragen dat de vermissing ook de mediakanalen bereikt. Wanneer de hond weer terecht is zullen we ook dit communiceren naar alle instanties. We vinden het belangrijk dat je als baasje op dat moment kan genieten van de thuiskomst en niet belast bent met allerlei zaken die afgerond moeten worden.

6. Zichtmeldingen

Wanneer de flyer online staat, instanties zijn geïnformeerd volgen er vaak zichtmeldingen. We zorgen doordat we als 2e nummer op de flyer staan dat er altijd iemand bereikbaar is om een zichtmelding aan te nemen en uit te vragen. Vanuit een zichtmelding zullen we samen met de vrijwilligers je ondersteunen waar het bij ons van groot belang is dat de eigenaar altijd degene is die tracht de hond veilig te stellen op basis van rust en vertrouwen. We brengen zichtmeldingen in kaart zodat we een logica ontdekken in het gedrag van de hond. Vaak zien we dat een hond een terugkerende patroon laat zien waarop we kunnen anticiperen.

7. Strategie

Niet 1 vermissing is hetzelfde. We zullen altijd samen met jou het plan opstellen om je hond veilig te stellen. De meeste vermissing zijn kortdurend maar soms heeft het tijd nodig. Ook bij langdurige vermissingen blijven we 24/7 beschikbaar voor jou en je vermiste maatje.

Naast de gemotiveerde vrijwilligers is er ook materiaal beschikbaar om te ondersteunen in het traceren en veiligstellen

– Vangkooien
– Live-camera’s
– Drones
– Warmtebeeldkijkers
– Missy-Traps
– i.s.m. Speurhonden-teams
– Sonar Inspectie-camera’s
Nachtkijkers

Tevens hebben we een goede samenwerking met verschillende speurhonden-teams, drone-piloten-teams en waar nodig water-werk-teams.

In de gebieden waar de vermiste- of loslopende hond loopt, staan we wanneer dat nodig is, in contact met andere betrokken organisaties. Zoals; een dierenambulance, politie, Rijkswaterstaat, ProRail, et cetera. Hierdoor krijgen we vaak meldingen die niet voor iedereen zichtbaar zijn, maar proberen we ook de veiligheid van de vermiste hond meer te kunnen waarborgen.

Teamwork

Onder de drie zoekgroepen hebben we WhatsApp-groepen per gemeente. Hierin zitten gemotiveerde lokale vrijwilligers die graag hun best doen in het helpen traceren- en veiligstellen (samen met de eigenaar) van de hond. Via deze WhatsApp-groepen verloopt alle communicatie omtrent de vermiste hond; een eigenaar kan hieraan toegevoegd worden om ook alle gegevens en informatie mee te krijgen.