Odette en Ype: ‘oh wat is het mooi werk’

De hondenzoekgroep… nog nooit van gehoord, zelf hadden we al jarenlang honden om ons heen lopen en nog nooit van gehoord… maar oh wat is het mooi werk en wat is het kicken als de hond weer herenigd wordt met zijn baasje..

Het begint een paar jaar geleden als Odette in contact komt met Karen en ze tijdens het bakje koffie over haar activiteiten met de hondenzoekgroep hoort. Het was ten tijde van de (eerste) vermissing van Paco in Ede die net was veiliggesteld bij ons achter in de buurt. Karen vertelde dat er nog een vermissing binnen was gekomen en dat ze wel wat hulp konden gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan en Odette werd toegevoegd aan haar eerste twee apps: HZGV Ede en HZGV Lunteren.

Dit was meteen een hele pittige vermissing, met helaas een heel slecht einde. Ook de volgende vermissing waar ze volop mee aan de slag is gegaan (want ja, het is alles of niks bij Odette) kende ook een vervelende afloop. Wat een treurnis… is dit nou wat er zo mooi is aan deze hobby??? Inmiddels ben ik (Ype) ook toegevoegd aan de eerste apps. De reden? Odette en kaartlezen… ik op mijn schermpje kijken de live lokatie checken en ondertussen haar telefonisch naar de juiste spotplek begeleiden. Zodoende ben ik als partner van Odette er ook mee besmet en meegesleurd op missie. Tjonge jonge, een beetje over een weiland heen turen om te spotten naar een hond, maar niet wetend dat hij precies aan de andere kant van het dorp zit. Wat is dit allemaal… ???

De volgende vermissing waar we (ja inmiddels kan ik spreken over we) mee in aanraking zijn gekomen was de vermissing van Puck. Wat een dondersteen was dat. Overdag tussen de maisvelden, ’s avonds dwars door Ede om ff om het hoekje thuis te kijken. Maisvelden uitgekamd, uren lange nachtelijke spotacties, vangkooien. Alles werd uit de kast gehaald. En na ca. twee weken, midden in de nacht kwam dan het verlossende telefoontje van Ursula: hij zit erin! 3 uur ’s nachts half slapend in de auto gesprongen, want dit is toch gaaf! Hier doe je het voor! Een hond die van de wildmodus in één keer weer een hond wordt. Bizar om te zien.

De eerste hond die we zelf veilig stelden was Zowy, Zowy liep al een tijdje door de weilanden van Langbroek (Wijk bij Duurstede), en gelukkig hadden we al snel door dat hij een vaste looproute had. We mochten op het terrein van de garage in Langbroek (waar Zowy het voorzien had op de frituur) een vangkooi neerzetten. Midden in de nacht (de oogjes waren al een paar keer dichtgevallen bij ons in de auto) telefoon! Het kooi-alarm. Wij snel naar de kooi en daar zat ‘ie: onze eerste vangst: een Boerboel-Boxer. Wat een gaaf beest, maar wat een jas had zij uitgedaan de afgelopen weken. Mooi om zo het hele proces te zien hoe je een hond veiligstelt.

Om nog meer bekendheid aan het hondenzoeken te geven, werd ik gevraagd om tijdens mijn TV-debuut ook maar even promotie te maken. Bij het spelprogramma 50/50 werd me dan ook de vraag gesteld wat ik zoal in mijn vrije tijd deed. Dus uitgelegd dat ik in mijn vrije tijd op zoek ga naar loslopers of vermiste honden. Op de vraag van Kim-Lian ‘wat heb je daar voor nodig?’ had ik volgens velen het best denkbare antwoord: ‘een vermiste hond’. Menig teamlid weet me dit vaak nog wel ff onder de neus te wrijven, als we weer eens een actie hebben afgesloten. Maar in de basis is dit toch wat het is…. Zonder losloper of zonder vermissing zitten wij ook maar een beetje dom voor de TV naar een of andere Netflix serie te kijken. Dan maar lekker de natuur in en de lieve honden weer terug bij de eigenaar brengen.

Het virus om honden veilig te stellen gaat steeds dieper onder de huid zitten. Inmiddels zitten we beide in alle apps die er maar zijn in de regio. Het is een onderdeel van je leven geworden, maar het is super tof om te doen. Blije eigenaren, blije honden: dat is waar je het voor doet.

Een hele grote groet,

Odette en Ype

Wil je ook vrijwilliger worden?

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten om een hond met het baasjes te herenigen!

Stichting Honden Zoekgroep bestaat uit drie honden zoekgroepen. Woon je in een van de gemeenten die hieronder valt? En wil je vrijwilliger bij ons worden? Neem dan contact op! 

Deel dit artikel