Zoekgroep Woudenberg speurt naar vermiste honden: ‘Een hereniging is het mooiste wat er is’

Hondenzoekgroep werd vermeld in een artikel van RTV Utrecht.

WOUDENBERG – Je let even niet op en plotseling rent hij weg, of door de wind is het tuinhek per ongeluk opengewaaid… Het kan zomaar gebeuren: baasjes die op straat hun hond kwijtraken. “Een hond die ergens van schrikt, zet het op een rennen. In een mum van tijd is-ie kilometers ver weg”, vertelt Ursula Zijlmans. Samen met haar man Peter leidt ze de nieuwe Honden Zoekgroep Woudenberg en Omstreken: een tijdrovende maar hartverwarmende passie.

Het echtpaar Zijlmans beschikt over allerlei spullen die het zoeken naar een vermiste hond makkelijker maken, denk aan een vangkooi en camera’s om specifieke plekken in de gaten te kunnen houden. Ook hebben de twee een groot netwerk van mensen die bij een vermissing helpen met zoeken. Ursula: “Per woonplaats is er een app. Daar zitten vrijwilligers in. Zodra we een melding krijgen van een vermiste hond, zetten we die in de app en kunnen we met veel mensen gaan zoeken.”

BAASJE IN PANIEK
De zoekgroep is een idee van de dierenambulance in de regio. Coördinator Jasmijn Strootman wordt minimaal één keer per week gebeld door ongeruste hondeneigenaren die hun viervoeter uit het oog zijn verloren. “Het kan iedereen overkomen”, vertelt ze. “Als je aan het wandelen bent in het bos en de hond ruikt een spoor van een ree, dan gaat-ie daarachteraan.” Bij het baasje ontstaat dan vaak paniek. “Die wil zijn hond zo snel mogelijk weer in de armen sluiten.”

De vrijwilligers van de dierenambulance hebben echter geen tijd om achter iedere vermiste hond aan te gaan. Ze hebben het te druk met andere meldingen. “Wel willen we natuurlijk dat een hond weer terugkomt bij de eigenaar”, zegt Jasmijn. Vanuit Gelderland kende ze het zoekteam. Ze vervolgt: “Ik heb Ursula en Peter toen gevraagd of ze hier ook een team konden opzetten en dat is gebeurd. Ik ben blij dat we lokaal kunnen samenwerken.”

TIJDROVENDE ZOEKTOCHT
De zoektocht naar een vermiste hond neemt veel tijd in beslag. Ursula vertelt: “Vaak is het snel opgelost, maar we zien regelmatig dat honden een tijd lang weg zijn. Dan moeten we bijvoorbeeld aan de slag met vangkooien. Die plaatsen we meestal vlak bij de plek waar de hond voor het laatst is gezien, omdat-ie daar in veel gevallen terugkomt. We leggen er voer neer en via camera’s houden we continu in de gaten of het beestje in de buurt is.”

 

Zo komt het weleens voor dat het team dagen bezig is met één vermiste hond. “Vrijwilligers geven dan steeds door wanneer ze de hond zien lopen. Via zogenoemde spotplekken op een kaart kunnen we vervolgens patronen gaan ontdekken. Zo wordt het gebied steeds kleiner en kunnen we de hond op een gegeven moment vangen.” Dat gaat trouwens vaak alleen als de eigenaar erbij is, omdat de hond die herkent. “Dan zie je die kop omhoog gaan, zo van: hé, die ken ik.”

BASIS INSTINCT
Een loslopende hond laat zich meestal niet makkelijk vangen, aldus Ursula. “Veel mensen denken dat je er wel op af kunt gaan of het dier kunt lokken met een paar brokjes, maar zo werkt het niet. Zeker als een hond langer dan 24 uur losloopt, gaat die terug naar zijn basisinstinct. Hij staat in de wildmodus en is alleen bezig met het zoeken naar eten, vooral in de nacht. Overdag laat die zich weinig zien en hoe harder je ‘m roept, hoe harder die wegrent.”

Toch lukt het de hondenzoekgroep vaak om vermiste honden te pakken te krijgen. Daarna volgt geregeld een emotionele hereniging. “Dat is het mooiste wat er is”, vertelt Ursula. “Een baasje dat zijn hond weer ziet, zorgt altijd voor kippenvel en tranen van geluk. Daar doen we het voor.” Ursula en haar man runnen het hondenzoekteam naast hun gewone werk. Het zoekteam bekostigen ze met eigen geld en donaties. Ze hopen dat meer inwoners van de gemeente Woudenberg zich aansluiten als vrijwilliger via hun Facebookpagina.

Deel dit artikel